Kuvaus
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) vietti lähes kolmasosan elämästään matkaten ympäri Eurooppaa. Musiikin lisäksi hänen ylelliseen elämäänsä kuuluivat olennaisesti ruoka ja juoma, joista hän nautti niin Euroopan hoveissa kuin syrjäisissä majataloissakin. Rooma, Lontoo, Praha, Venetsia, Pariisi ja Wien – maut ja tunnelmat Mozartin elämässä vaihtuivat alati. Tämä teos seuraa Mozartin elämäntaivalta ruokaisten nautintojen näkökulmasta. Mukana on kymmeniä herkullisia ruokaohjeita.
Mozartin ruokavieraana kertoo säveltäjän elämästä nautiskelijana, hänen kulinaristisista mieltymyksistään ja taipumuksistaan sekä siitä, miten hänen kotonaan juhlittiin. Totuus Mozartin arjesta ei ole kovin idyllinen eikä ainakaan idyllisen kaunis, mutta se on joka tapauksessa värikäs ja valaiseva. Säveltäjäneroa seitsemän vuotta vanhempi Goethe totesi, että Mozart on ”ihme, jota ei voi selittää”. Selittäminen saattaa olla mahdotonta, mutta jos on seurannut Mozartin heikkouksia ja intohimoja hänen ruokapöytänsä äärestä, on ainakin helpompi ymmärtää häntä.
Eva Gesine Baur on opiskellut kirjallisuustiedettä, taidehistoriaa ja musiikkitiedettä. Hän on toimittaja ja tietokirjailija, ja hän on kirjoittanut aiemmin kulinaariset elämäkerrat Vivaldista, Puccinista, Verdistä ja Straussista.