Kuvaus
Kiinan bruttokansantuote ohittaa Yhdysvallat vuonna 2027. Voimantuntoinen Kiina ei kuitenkaan ole länsimaistunut, kuten eivät myöskään muut BRICS-maat eli Intia, Venäjä, Brasilia ja Etelä-Afrikka. Ne ovat kansainvälisen talouden menestyjiä, ja ne kyseenalaistavat lännen johtajuuden.
BRICS-maiden mukaan kansainvälinen taloushallinta täytyy uudistaa samoin YK, koska sielläkään ei kansainvälinen demokratia toteudu. Samaan aikaan länsi ajaa mega-alueellisia vapaakauppasopimuksia, joiden tavoite on pitää ylivalta lännessä. Mekanismina toimii suhteellisen kilpailukyvyn parantaminen transatlanttisella ja Aasia-Tyynenmeren alueella. Toisaalta tavoite on BRICS-maiden, Kiinan ja nousevien haastajien suhteellisen kilpailukyvyn heikentäminen.
Blokkien paluu kuvaa maailmanjärjestyksen muutosta, globalisaation pelikenttää. Kotijoukkueena ovat Yhdysvallat ja läntinen maailma. Vierasjoukkueena on BRICS ja nouseva Aasia. Onko Suomen viisasta luistella lännen joukkueessa? Onko Suomen etu, että Venäjää työnnetään erilleen Euroopasta ja Suomen itärajasta tulee jälleen kerran kahden blokin välinen raja?
Marko Juutinen on tohtoriopiskelija Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa. Hänen väitöstutkimuksensa sijoittuu vapaakaupan, alueellisen integraation sekä globalisaation väliselle korkeajännittevyöhykkeelle. Hänen tähänastisessa työssään on painottunut erityisesti EU:n ja Yhdysvaltain välinen transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus.
Jyrki Käkönen on Tallinnan ja Tampereen yliopistojen emeritusprofessori. Hän on ollut Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksen johtaja, Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori sekä Tallinnan yliopiston kansainvälisten suhteiden ja Eurooppa-opintojen professori. (lähde booky.fi)